Utusan Malaysia, 5 Dec 2009

Utusan Malaysia, one of Malaysia's mainstream newspaper, published an article on our Project AWARE Beach Cleanup and Green Fins Coral Reef Survey organized from 23 - 25 October 2009 at Pulau Tinggi, Mersing, Johor. This year’s event was attended by 35 divers and 10 media representatives from the local TV station NTV7 , daily newspapers Utusan Malaysia and Harian Metro and travel magazines Libur and Kunang-kunang .

The Utusan Malaysia article focused on the PADI Discover Scuba Diving programme organized by Ocean Elements for the local kids on the island.

The full article can be found here: http://goo.gl/kKnRT

Nesclip Utusan Malaysia

Excerpts from the article:

Ocean Elements yang memang dikenali kerana melahirkan ramai penyelam, sentiasa memastikan setiap anak didiknya menyertai program dan kempen kesedaran mengenai penjagaan alam sekitar. Lebih menarik, para penyelam Ocean Elements ini akan mengadakan aktiviti mereka dari satu lokasi ke lokasi lain dan dari satu pulau ke pulau lain.

Sehubungan itu, mereka ini akan bergerak mengadakan aktiviti amal dan selam untuk membersihkan segala sampah-sarap yang terdapat di dasar laut. Namun, apa yang dilakukan itu masih belum mencukupi kerana masih terlalu banyak sampah-sarap yang terdapat di dasar laut di negara ini. Bagi Ocean Elements, mereka tidak akan berputus asa kerana tanggungjawab tersebut akan diteruskan oleh generasi penyelam muda.

Antara lokasi di mana Ocean Elements menjalankan program kesedaran, penjagaan dan pemuliharaan alam sekitar termasuklah di Pulau Tenggol, Terengganu dan beberapa pulai lain. Yang terbaru, Ocean Elements dengan kerjasama Jabatan Taman Laut Johor serta 46 pesertanya mengadakan aktiviti sedemikian di Pulau Tinggi, Johor, Mereka turut mengajak penduduk setempat termasuk pelajar sekolah rendah bersama-sama bergotong-royong membersihkan kawasan pantai daripada sampah-sarap.

Apa yang mengejutkan, dalam tempoh tidak sampai satu jam, para peserta Ocean Elements, para pelajar sekolah kebangsaan di Pulau Tinggi dan kakitanan Jabatan Taman Laut berjaya mengutip sejumlah besar sampah-sarap di kawasan pantai Kampung Tanjung Balang di pulau berkenaan.

Print Email